Goed voor jezelf zorgen

Beste medemens,

Vandaag ontdekte ik dat ik nogal eens op de vlucht wil slaan voor de alledaagse dingen. Ik voel me af en toe een beetje somber. Niet goed wetend wat ik moet doen. Soms zoek ik naar iets om dit gevoel niet te hoeven voelen. Nu weet ik echter: Het hoort erbij je af en toe ziekjes voelen, een beetje slapjes, of gewoon een beetje humeurig. Of gewoon saai. Het leven hoeft niet altijd één groot feest te zijn met veel indrukken. Het mag ook wel eens normaal zijn, of misschien wel zelfs een beetje naar, door een ervaring die je vandaag hebt gehad, of door iets dat je dwars zit. Het gevoel mag zijn.

De schoonheid van het leven zit in alles. Je moet het alleen weten te vinden en zien. Haal eens diep en rustig adem. Diep als in op zoveel mogelijk plekken in je lichaam de adem voelen, vooral in je buik. De adem tot in de buik voelen is meer nodig dan proberen zoveel mogelijk lucht binnen te krijgen, anders krijgen je hersenen een teveel aan zuurstof . Voel wat het diepe ademen met je doet en ervaar. “Als je zo diep ademhaalt geef je je lichaam een sein dat het veilig is hier en nu” (~vrij vertaald naar Gregg Braden) . In een gevaarlijke situatie zou je nooit zo diep en ontspannen ademen. Je lichaam raakt dus in een diepe staat van ontspanning, wat het toelaat om te helen.

Als ik op deze manier ontspan is het goed in dit moment en kan ik genieten van wat is. Op deze  manier kan ik oude gebeurtenissen verwerken, ben ik in het nu en hoef ik niet te denken aan de toekomst. Nu is het moment waarin alles gebeurt. Vanuit deze ontspannenheid in het nu kun je voelen hoe mooi het leven is en dankbaar zijn. Dit brengt veel teweeg, zowel in jezelf als in je omgeving. Je zult voelen hoe je zult stralen, zeker als je je hiervan bewust bent en dit vaker

Je bent het waard om goed voor jezelf te zorgen en bijvoorbeeld momenten te pakken om te voelen en te ademen op de natuurlijke, ontspannen manier die ik net beschreef. Je kunt niet rijden zonder benzine in de tank. In Pirates of the Carribean zei Johnny Depp als Jack Sparrow heel mooi: “hout, zeil en touw is geen schip, dat is wat een schip nodig heeft. Wat een schip echt is, is vrijheid.” Daarom is het dus goed om voor jezelf te zorgen. Je zult je lichaam (dat je toch wel degelijk ook zelf bent) goed moeten onderhouden als je er de vrijheid van wilt ervaren, anders zul je niet ver komen.

De gedachten, die de situatie filteren op basis van ervaringen en overtuigingen vertellen ons soms andere dingen dan ons hart. Daardoor zijn we soms verward en twijfelen we over onszelf. Het is dus zaak om de gedachten weer op een positieve manier oppakken, zodat we kunnen luisteren naar ons lichaam, waar het behoefte aan heeft. Zonder te oordelen. De gevoelens, waar ik dit artikel mee begon, willen ons iets vertellen. Ze zijn dus geen vijand, maar een vriend. De gevoelens zijn er om naar geluisterd te worden en goed voor jezelf zorgen is in de behoefte van je gevoelens voorzien.

Daarom is er ook helemaal niets mis mee om je af en toe slapjes te voelen. Ga er eens in mee. Laat het eens zijn, je kunt genieten van wat het met je doet als je dit doet en tijd voor jezelf neemt. Voel eens goed wat je nodig hebt, misschien ben je afgelopen periode wel veel te snel gegaan, waardoor je lichaam behoefte heeft aan rust. Of zat iets je al zo lang dwars dat het heel veel energie van je gevreten heeft en dat er bijvoorbeeld uitkomt als je het opgelost hebt. Je verdient je rust en je voeding, dat heb je nodig.

Helaas zijn er nog veel overtuigingen in de wereld dat er geen ruimte is voor goed voor jezelf zorgen. Dat heeft te maken met hoeveel je jezelf waard vindt en hoeveel je van jezelf mag Zijn. Daar komen we later nog wel eens op terug.

Amen.

Groetjes, Pim 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s