Leven

Hee allemaal,

Vandaag heb ik inspiratie voor een nieuw artikel.

Het gaat over wijsheid en over afspraken en regels in het leven.

Let op! Dit is op geen enkele manier bedoeld om wie dan ook regels op te leggen of voor te stellen. Dit artikel is puur bedoeld om inzicht te geven in hoe ik tegen deze zaken aankijk. Wie weet, misschien kun je er wat mee…

Vandaag bedacht ik me: “Hé, met de kennis die ik nu heb, zou ik bepaalde regels kunnen opstellen om een fijner leven te kunnen leiden? Mijn eerste ingeving was: ja, dat kan wel. Maar toen bedacht ik me, dat het leven volgens mij niet bedoeld is om je aan bepaalde regels te houden. Volgens mij is het leven erop gericht om te leren en om te ervaren. Eigenlijk is er in mijn ogen daarom geen goed of fout, omdat we door ervaring leren.

Toch denk ik dat het wijs is om bepaalde dingen die ik geleerd heb in de praktijk te brengen, tenminste als ik wil groeien. Het leven is een aansluiting en een netwerk van keuzes. De keuzes maak je op basis van wat er aan de orde is. Vaak heb je een situatie gekregen, dat is een gegeven. Vervolgens bepaal jij wat je er mee doet.

Doorheen het leven leren we wat werkt en wat niet werkt. We proberen, we ervaren, we trekken conclusies eruit. Het leven staat volgens mij nooit vast. Het is constant in beweging en daarom kun je volgens mij ook geen vaste regels opstellen van ‘dit is goed en dit is fout’. Zoals ik net al zei, van sommige ervaringen weet ik nu wat ik wel wil en wat ik niet wil. Ook hier heb ik weer de keuze in, of ik het anders wil of dat ik het liever laat zoals het is. Maar het ‘anders willen’ is ook relatief. Daarmee bedoel ik dat het alleen maar gaat hoe je de situatie anders benaderd, niet hoe de situatie is. Jack Sparrow zei in een van de Pirates of the Caribbean ooit: “Het probleem is niet het probleem, maar de manier waarop wij het probleem benaderen.” Als ik boos of bang ben, of andere gevoelens heb waar ik in de eerste instantie niet blij van wordt, kan ik die gevoelens niet veranderen. In ieder geval kan ik niet tegen mijn gevoel of gedachten zeggen ‘ga weg’. Ik kan wel veranderen hoe ik ertegenaan kijk. Misschien kan ik de ‘liefdevolle’ aanpak proberen, even tijd voor mezelf nemen en met mezelf in contact gaan en gaan voelen en zeggen ‘het is oké’.

Een andere vorm van ervaring omzetten in iets werkelijks, is bijvoorbeeld de volgende gedachte: “Hmmmm… ik heb ervaren dat ik moe ben als ik laat naar bed ga. Ik weet ook dat ik uitgerust ben als ik op tijd naar bed ga. Ik wil graag uitgerust en fit zijn. Kies ik er dan voor om vroeg naar bed te gaan, of zal ik weer laat naar bed gaan?” Dit is een van de talloze voorbeelden van leren uit ervaring. Ik vind dit soort voorbeelden leuk, want ze zijn simpel en ik kan er van leren.

Het is niet goed of fout om nog een keer te kiezen voor laat naar bed gaan. Jij bent de keuzemaker, dus jij beslist. Als jij liever nog even ervaart, dan mag dat, dat is helemaal aan jou.

Het is verstandig om je bewust te zijn van oorzaak en gevolg. Weet wat je doet en wat voor gevolgen dat heeft. Welke keuze je vervolgens maakt is aan jou. En hier bedoel ik niet mee, dat je vanaf nu alleen nog maar de ‘juiste keuzes moet maken’. Elke keuze is de juiste keuze in het moment. Het is alleen een bewustwording voor mezelf en iets waar ik door kan groeien. Misschien kunnen jullie mee profiteren van deze groei.

Dankjewel.

Amen.

Groetjes, Pim 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s